Peste 500 de oameni au vizionat, la Torino, filmul-portret „Ivan, omul cu rădăcini în ape”, produs de TVR în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, într-un eveniment special cu cinci proiecții, luni, 5 mai 2025.
Evenimentul a marcat închiderea festivalului intercultural Lumi îndepărtate, lumi apropiate (Mondi lontani, mondi vicini), organizat de Centrul Intercultural de pe lângă Primăria Torino, în colaborare cu Federația Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemonte.
Cinematograful Massimo și-a deschis porțile pentru publicul dornic să descopere povestea omului și campionului Ivan Patzaichin. La finalul fiecărei proiecții, publicul a avut ocazia să adreseze întrebări Ivonei, fiica lui Ivan, și regizoarei Ana Preda. Anca Manolea, jurnalist la Radio Torino International, a moderat sesiunile și a asigurat traducerea.
În sală au fost prezenți membri ai comunităților non-native din Italia, implicați în activități interculturale menite să faciliteze integrarea. Printre ei s-au numărat numeroși români stabiliți în Italia, inclusiv unul dintre sportivii antrenați de Ivan, Mihail Vartolomei. Acesta a fost profund emoționat, rememorând vocea și amintirile cu Ivan, povestind despre felul în care antrenorul își proteja sportivii și despre firea lui calmă și împăciuitoare.
La eveniment, a fost prezent un grup de copii români și italieni de la școala de gimnastică G&A Academy, antrenați de Alina Pascariu, fostă gimnastă în lotul național de junioare. Ea a mărturisit că s-a regăsit în cuvintele și exemplul lui Ivan Patzaichin despre antrenamentele asidue și presiunea din viața unui sportiv de performanță.
Ivona Beatrice Patzaichin Rusu a fost întrebată cum este să fii fiica lui Ivan Patzaichin. Răspunsul ei a fost simplu și profund:
„Pentru mine, Ivan Patzaichin a fost, pur și simplu, tata. Nu l-am privit ca pe marele campion sau ca pe antrenorul cu peste 150 de medalii obținute prin sportivii săi. Nici ca pe antreprenorul cunoscut. Pentru mine a fost doar tata. Sigur, faptul că tata a fost Ivan Patzaichin a venit cu avantaje și dezavantaje. Am avut acces în medii foarte diferite, pentru că era un om iubit. Ca fiică, cel mai greu a fost că era foarte mult plecat de acasă.”
Ivona Beatrice Potzaichin-Rusu
La ultima proiecție au fost prezenți și Consulul General al României la Torino, Cosmin Dumitrescu, împreună cu doamna consul Mirela Dumitrescu, care au subliniat importanța schimburilor interculturale și modul în care identitatea comunităților etnice din România este sprijinită și protejată de statul român.
Natalia Dănilă Popescu, președinta Federației Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemonte, a declarat:
„Emoțiile m-au copleșit. Primele imagini cu Delta mi-au trezit amintiri din copilărie. Cea mai intensă emoție a fost când am auzit limba română în sala de cinema. Când reușim să promovăm țara noastră și oamenii ei prin astfel de evenimente, într-un oraș care ne-a adoptat și ne-a devenit a doua casă, simt că mi-am atins un obiectiv. Asta îmi doresc: să-mi promovez țara, cultura noastră, aici, în teritoriu.”
Natalia Dănilă Popescu
Ana Preda, regizoarea filmului, a împărtășit provocarea personală din spatele realizării documentarului:
„Cel mai greu mi-a fost să-l fac prezent pe Ivan cu toată sensibilitatea lui, în toată complexitatea lui — pe autenticul Ivan, căruia nu-i plăcea să vorbească despre sine și care fugea de camerele de filmat. Cred însă că am reușit și mă bucur enorm că Ivan încă inspiră și emoționează.”
Ana Preda