I V A N - omul cu rădăcini în ape, un film de Ana Preda
cu participarea actorului Vlad Ivanov
durată: 1h 22min
audienţă: generală
difuzor: TVR1
genul: documentar biografic
format: film de montaj cu imagini de arhivă TVR | ANF | Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23
producător delegat: Diana Dumitru
producție: 2024, TVR în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin Mila 23
TVR Internațional va difuza filmul pe 9 august, de la 21:00, pe 10 august, de la 14:30 și pe 12 august, la 5:30.
Filmul a fost difuzat în premieră națională la TVR 1 pe 25 iulie 2024, ora 21:00, cu reluări pe 26-27 iulie, ora 02:50, și pe 3 august, ora 12:30. Documentarul a fost transmis pe TVR Moldova pe 25 iulie, de la ora 23:30.
Filmul biografic este o incursiune istorică documentară a devenirii unui multiplu campion olimpic, Ivan Patzaichin, dar și o explorare a naturii complexe și autentice a „celui mai iubit dintre pământeni”.
„IVAN omul cu rădăcini în ape” reconstitue cu imagini inedite de arhivă, transformarea adolescentului de 16 ani plecat din satul de pescari în multiplul campion olimpic și mai apoi în „cel mai iubit dintre pământeni”, cum îl numește fiica sa. Performanța sportivă a fost mereu precedată de nenumărate eșecuri și fiecare medalie olimpică de aur era câștigată încă de-acasă, prin antrenament asiduu, ne destăinuie Ivan. Întoarcerea la rădăcini, pornită dintr-un simț al datoriei față oamenii și locul care l-au format, l-a animat în ultimul deceniu de viață când din antrenor a devenit antreprenor social.
Ivona Potzaichin-Rusu, fiica lui Ivan, este una dintre vocile care completează portretul campionului, tatălui, omului, alături de Toma Simionov, coechipierul lui Ivan și Teodor Frolu, co-fondator al asociației în care Ivan a activat în ultimul deceniu de viață.
O voce distinctă în film este cea a actorului Vlad Ivanov care citește fragmente din cartea dedicată lui Ivan de către antropologul Vintilă Mihăilescu, „Ascultîndu-l pe Ivan”, 2015, Editura Vellant.
Filmul parcurge cu ajutorul arhivelor, un palmares unic, însoțit de frânturi de comentarii sportive: Mexico City 1968, München 1972, Montreal 1976, Moscova 1980, Los Angeles 1984, șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint, unsprezece ediții ale campionatelor mondiale, cu douăzeci și două de medalii, dintre care opt de aur. Toate momentele de glorie, „începute cu stângul” și terminate cu o voință suverană, sunt completate de mărturisirile lui Ivan și de comentariile făcute în presa internațională și națională care l-a supranumit „călărețul apelor”, „legendă vie”, „campionul cu pagaia ruptă”, „amiralul”.
Ivan Patzaichin a plecat la 17 ani din satul Mila 23 aflat în Delta Dunării, ca să devină campion. În mai puțin de un an de la plecarea sa de acasă și-a văzut visul împlinit. Documentarul nu va fi însă doar o retrospectivă a unei cariere magistrale a cvadruplului campion olimpic Ivan Patzaichin. După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin nu a uitat de propriile rădăcini și s-a simțit dator să întoarcă ceva acelor oameni din mijlocul cărora a plecat, să aducă un beneficiu real comunității natale. Ultimii zece ani din viața sa au fost dedicați acestei „datorii” pe care voia s-o onoreze. El a lăsat moștenire, fiicei sale și unicului său „frate de suflet”, o misiune greu de împlinit, dar nu imposibilă: reclădirea punților dintre om și natură. După durerea pierderii sale, Ivona Patzaichin și Teodor Frolu își propun să ducă mai departe proiectele lui Ivan.
Teodor Frolu, timp de 12 ani, i-a fost alături lui Ivan pentru a identifica soluții prin care să sprijine oamenii Deltei Dunării în dezvoltarea lor locală. Teodor rememorează pe parcursul filmului cum s-a întâlnit cu Ivan Patzaichin și cum l-a cunoscut pe parcursul ultimilor zece ani pe omul atât de îndrăgit de toți. Pe Teodor îl vom urmări cum ridică din nimic un loc menit să-l reprezinte pe Ivan, chiar în satul în care s-a născut: centrul de inovare comunitară „Ivan Patzaichin”, un spațiu interactiv, viu, care va apropia mai mult copiii din Deltă de propriile rădăcini, educând noile generații în spiritul comuniunii cu natura.
Arhiva Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 dezvăluie în film momente din trecutul apropiat al lui Ivan Patzaichin, când a încercat să construiască cu Ivona, adult deja, o relație tată-fiică pe care n-a avut-o când ea era copil, Ivan fiind unsprezece luni pe an plecat în cantonamente și la concursuri. Mai mult, Ivan adună în jurul lui o comunitate formată din cei asemeni lui: iubitori de oameni, natură și muzică.
Regăsim în film copilăria lui Ivan, locul și timpul din care și-a extras esența a ceea ce a devenit. Acele vremuri sunt ilustrate cu benzi desenate. Sondăm esența formării acestui caracter puternic și deosebit prin documentarea rădăcinilor lui Ivan: satul și copilăria sa, oamenii alături de care a crescut și cei alături de care s-a format până să fi plecat departe de casă. Bunicul Perfil era înțeleptul și vindecătorul satului, cel care l-a dus pentru prima oară în barcă și care l-a delectat cu magia basmelor. Mama lui Ivan, croitoreasă de nevoie, îi făcea haine cu care Ivan defila mândru prin sat. Alături de tatăl lui, Vicol, Ivan a învățat respectul pentru natură și care erau regulile nescrise ale pescarilor din Deltă.
Difuzarea în premieră TV a filmului „I V A N - omul cu rădăcini în ape”, regizat de Ana Preda, a avut loc pe TVR 1 în 25 iulie 2024, începând cu ora 21:00, cu reluări programate pentru vineri și sâmbătă, 26-27 iulie, la ora 02:50, și pe 3 august, la ora 12:30. Documentarul a fost transmis și pe TVR Moldova pe 25 iulie, de la ora 23:30. TVR Internațional va difuza filmul pe 9 august, de la 21:00, pe 10 august, de la 14:30 și pe 12 august, la 5:30.
Filmul va fi prezentat în avanpremieră pentru familie, echipă, producători și presă, la cinema Elvire Popesco pe 22 iulie, la ora 20:00, într-un eveniment organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Institutul Francez.
Premiera internațională va avea loc în Paris, pe 9 august, cu ocazia Jocurilor Olimpice Paris 2024, fiind găzduită de COSR la Casa României din cadrul Ambasadei României în Republica Franceză. Evenimentul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în colaborare cu gazda Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), Ambasada României în Franța, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Agenția Națională pentru Sport, ICR Paris și Institutul Cultural Român (ICR).
credite film: I V A N – omul cu rădăcini în ape, un film de Ana Preda
realizat cu acordul și sprijinul: doamnelor Georgiana Potzaichin și Ivona Potzaichin-Rusu
cu participarea: actorului Vlad Ivanov
editori: Tiberiu Teodorescu, Dragoș Smărăndescu
colorizare: Mihnea Biciușcă
sound design: George Craioveanu
motion design: Gabriela Burcea
muzica: Electric Brother
director de imagine: Claudiu Petringenaru
creatori de imagine: Emi Gheorghe, Mani Gutău, Dragoș Asaftei, Alecu Berbecu, Iliuţă Goian, Cristian Ilea, Rafael Vasilcin, Mihai Pătrașcu, Oana Radu Turcu, Sorin Lupșa, Cristian Crisbășan, Dragoș Lumpan, Bogdan Cazacioc, Florin Duțulescu, Matei Buta, Tibi Clenci, Răzvan Bumbeș, Teodor Frolu
producător: Diana Dumitru
imagini din arhivele: TVR, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, COSR, FC Dinamo, Dacin Sara, ANF/CNC, Agerpres
© 2024 drepturile aparțin Televiziunii Române și Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23
A N A P R E D A on filmfreeway
regizor
biografie
Om de televiziune, de peste 28 de ani, Ana Preda și-a dedicat ultimii 8 ani filmului documentar. A regizat documentare atât pentru Televiziunea Publică, cât și filme independente. Documentarele Anei Preda au în centrul lor OMUL și natura lui complexă, indiferent dacă personajele sunt oameni simpli sau cu destine speciale. Un interes aparte îl reprezintă dezvoltarea unor documentare experimentale, explorând noi forme ale limbajului cinematografic, care să se adreseze publicul cu dizabilități precum nevăzătorii.
filmografie
2024 „IVAN omul cu rădăcini în ape” – Explorează personalitatea autentică a lui Ivan Patzaichin. Imagini de arhivă din televiziunea națională, dar și din arhiva națională de filme, din competiții internaționale și jocuri olimpice completează filmările din ultimii 10 ani ai lui Ivan, din capitolul de antreprenor social al vieții sale.
2022 „DRAGII NOȘTRI, AFLAȚI DESPRE NOI” – Filmul e o proiecție casnică și socio-culturală a omului din România anilor 80, eliberată de contextul politic, un film de montaj cu imagini din arhiva TVR și din pelicule private (home movies). O capsulă a timpului se deschide celor care nu știu nimic despre viața românilor obișnuiți din ultimul deceniu communist. Facem un salt de peste 30 de ani în trecut, înainte de 1989, și privim o bucată casnică din România acelor timpuri, intrăm în familiile unor orășeni și săteni pe care-i vedem muncind și petrecând timpul liber, cărora le aflăm frământările și preocupările din scrisori trimise către cei apropiați. Documentarul a fost difuzat în premieră națională pe canalele Televiziunii Publice, TVR, în decembrie 2022.
2021 „BABI AND DEDA” – Bătrânețea îi apropie inevitabil pe Babi și Deda de moarte dar ei ajung să vorbească în glumă despre asta și chiar au valiza pregătită cu tot ce le trebuie pentru înmormântare. Fiica lor, regizorul filmului, a decis să petreacă câteva zile doar cu ei și-o camera pentru a-i imortaliza așa cum sunt: iubitori de viață, într-o frumoasă relație de iubire de peste 55 de ani, cu bune și rele, cu suișuri și coborâșuri, cu certuri și împăcări. Un film personal, performativ, reflexiv și participativ.
premiul Cel mai bun regizor femeie 2022 International Documentary Film Awards, Olanda
proiecție 2022 Cinematic European Film Festival, România
proiecție 2022 RENUAC Festival, Chile
proiecție 2021 Buzz IFF, Romania
proiecție 2021 CineMaIubit, Romania
2020 „FAR” – Într-o societate conservatoare în care imaginea omului arab este asociată cu carpeta „Răpirea din Serai” de pe pereții casei bunicilor noștri, toleranța față de străini poate fi greu de găsit. Autorii filmului aleg calea participativă și se împrietenesc cu Ammar, un refugiat sirian care urmează să-și termine studiile de stomatologie la București, oferind astfel o altă perspectivă. Filmul se bazează pe o formulă vizuală care surprinde fragmente circulare din realitatea lui Ammar, simbolizând un far care luminează șansa unei vieți normale. Este un film portret coregizat cu Gabriel Durlan în cadrul proiectului „Fă un film cu un refugiat” organizat în parteneriat OWR-UNATC-UNHCR.
2019 „OLIMPIA” – sub pretextul realizării unui portret de femeie-luptătoare în „bătăliile” cotidiene, potretul OLIMPIEI, o femeie de 42 de ani, simplă, de la țară, filmul dezvăluie un loc și un ritual mai puțin accesibil publicului, tradiționala baie de aburi lipovenească. Dincolo de aceste două planuri ale acțiunii și „portretizării” unui personaj și al unui spațiu, există și un plan filosofic, ce tratează trecerea noastră efemeră prin viață, ca un ABUR.
Premiul “Paul Călinescu” pentru cel mai bun documentar 2019 CineMaIubit, România
2018 „PE CALE” – este un film despre voință și schimbare, un documentar hybrid, animație și filmări reale, despre Tibi Ușeriu, cu om un trecut greu de depășit, fost condamnat la închisoare de maximă securitate, ajuns triplu campion mondial la cel mai dificil ultramaraton din lume.
proiecție 2018 Prix Europe Festival, Germania
proiecție 2019 Alpin Film Festival, România
2017 „DRUMUL LUNG SPRE CIMITIRUL VESEL” – spune povestea irlandezului Peter Hurley, îndrăgostit iremediabil de România, mai exact de cea rurală, încercând să reînvie și să păstreze Focul Viu al tradițiilor locului. Documentarul a fost difuzat pe canalele Televiziunii Publice, TVR.
2016 „FILIPOVENII ȘI CAZACII LUI NEKRASO” – este un film autobiografic și antropo-etnic, o călătorie către rădăcinile mele și ale familiei, descoperind astfel istoria unei comunități minoritare, rușii lipoveni din România. Documentarul s-a bucurat de numeroase proiecții publice în cadrul mai multor festivaluri naționale și internaționale.
proiecție 2021 Festivalul de Psihanaliză și Film, România
proiecție 2017 Festivalul Rowmania, România
proiecție 2018 Festival KRÂLEA, România
Ana Preda – premiul Opera Prima 2013 APTR- Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România