Muzeul este deschis de miercuri până duminică, între orele 12:30 și 19:00.

Despre

Despre Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară

Noul spațiul cultural din inima Deltei Dunării, Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, ridicat pe amprenta casei părinților lui Ivan Patzaichin, în satul Mila 23, celebrează succesele marelui campion și oferă un cadru pentru expunerea preocupărilor sale privind Delta, pentru încurajarea și exprimarea culturii și tradițiilor lipovenilor din Mila 23 și pentru punerea în valoare a biodiversității fragile a Deltei Dunării.

Prin proiecte de educație și asigurarea unui spațiu pentru rezidențe artistice și de cercetare, Muzeul va deveni un pilon esențial în viața comunității și va contribui la evoluția Deltei Dunării și la bunăstarea locuitorilor ei, oferind tuturor zonelor naturale protejate din țară un model de instituție bazată pe principii moderne de colaborare comunitară.

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară de la Mila 23 reconfigurează ideea de muzeu, integrându-l într-un centru cultural modern și devenind astfel un stâlp esențial în progresul dinamicii comunității locale. Funcționând ca o platformă dedicată celebrării realizărilor și preocupărilor lui Ivan Patzaichin, muzeul oferă un cadru vibrant pentru expunerea culturii și tradițiilor lipovenilor din Mila 23, subliniind în același timp fragilitatea biodiversității Deltei Dunării.

Credite foto: Mani Gutău

Vizitatorii sunt invitați să pătrundă în universul lui Patzaichin, să exploreze momente-cheie din viața sa, să descopere istoria pitorescului sat Mila 23 și să aprecieze contribuțiile comunității la sporturile cu vâsle. Muzeul devine astfel un loc de conectare profundă cu patrimoniul cultural și natural al Deltei, încurajând înțelegerea și aprecierea diversității locale.

Muzeul Ivan Patzaichin se construiește ca un centru de inovare comunitară amplasat în mijlocul Deltei, la Mila 23 (comuna Crișan), locul de naștere a marelui canoist care îi dă numele. Ideea de a realiza, pe locul casei părinților săi, un spațiu care să funcționeze ca un pol de dezvoltare locală, a apărut din îndelungile discuții dintre cei doi fondatori ai Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, respectiv Ivan și partenerul său, arhitectul Teodor Frolu. Aceștia doreau să demonstreze că un proces de consultare publică, făcut cu seriozitate, dublat de implicarea autentică a oamenilor, are capacitatea de a construi o comunitate responsabilă, care realizează că dezvoltarea durabilă este și profitabilă. Prin prematura trecere în neființă a lui Ivan Patzaichin, Asociația a preluat mandatul lăsat de el și și-a asumat continuarea acestuia. Ca urmare, Frolu a regândit funcțiunile acestui spațiu, adăugându-i dimensiunea de recuperare memorială a moștenirii complexe lăsate de Ivan Patzaichin.

Astfel, conceptul de muzeul propus de Frolu își propune să fie deschis și participativ, să promoveze învățarea și să ofere oportunități educaționale, să fie atractiv și relevant pentru diferite categorii de public, să reprezinte un spațiu de socializare pentru comunitate și infrastructură pentru activitățile și inițiativele acesteia. Mai mult decât atât, să arate că revalorificarea istoriei zonei, a regulilor de conviețuire în comunitate, a culturii acesteia, a biodiversității, împreună cu aducerea în contemporaneitate a tradițiilor pot constitui piloni de sustenabilitate replicabili în orice altă zonă cu potențial natural.

Credite foto: Mani Gutău

Din punct de vedere arhitectural, construit din materiale sustenabile, muzeul este un model de practici în domeniul construcțiilor verzi, aliniat cu specificul local din Deltă. Instituția are ambiția de a se contura ca un catalizator al vieții culturale la nivelul Deltei, propunând evenimente culturale, rezidențe artistice, mărturii din patrimoniul cultural, promovarea tradițiilor locale, ateliere centrate în jurul meșteșugurilor locale (precum construcția canotcilor) și, evident, propunând și o remarcabilă colecție legată de viața lui Ivan Patzaichin. Muzeul beneficiază de notorietatea celui căruia îi poartă numele și este girat de fiica acestuia, Ivona Potzaichin-Rusu. Vicepreședintele Asociației, Teodor Frolu, are la rândul său notorietate legată de acțiunile trecute din Deltă, inclusiv de poziționarea drept curator al Ansamblului memorial pentru Ivan Patzaichin de pe faleza din Municipiul Tulcea. Intenția declarată a muzeului este de a duce mai departe programele de antreprenorial social ale lui Ivan Patzaichin și ale asociației sub egida căruia a fost construit.

Inițiator:

Partener principal:

Sub patronajul:

Parteneri:

logo-RAF
logo Fundația Bosch
ppc logo
Fundatia Orange
logo Aqua Carpatica

Cu sprijinul:

consiliu-judetean-tulcea-300x300
primaria-tulcea
DDD-departamentul-pentru-dezvoltare-durabila-1024px-300x300
logo Sâmburești
ivan-pescar-300x300
deltaica

Parteneri media:

logo Agerpres
radio bucuresti fm logo 300x300
radio-romania-actualitati-300x300
radio romania cultural logo 1
rr-international-300x300
rr-antena-satelor-300x300
logo radio constanta
logo green report
igloo-300x300
iqads-300x300
modernism-300x300
logo spot media
smark-300x300
logo the institute1
logo e zeppelin