Muzeu
Construcția Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară se distinge printr-o abordare arhitecturală care își propune să devină un exemplu de bune practici în construcții. Cu potențial de a deveni un punct cheie de atracție în turismul cultural al regiunii, edificiul reprezintă un reper în adaptarea la specificul arhitecturii locale și ilustrează modul ingenios în care materialele naturale utilizate în mod tradițional în construcții, ca lemnul, stuful, argila și cânepa, pot fi integrate într-un concept modern.
Muzeul este compus din trei corpuri distincte, fiecare având funcționalități bine definite: observator-muzeu, centru de inovare comunitară, zona administrativă și de rezidențe.
Credite foto: Mani Gutău
TURNUL-OBSERVATOR
În ansamblul Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, se remarcă un element central – turnul-observator al Muzeului.
Cu o înălțime de 18 metri, construit din materiale naturale, observatorul îndeplinește o dublă funcție: de spațiu memorial, ce înregistrează și reflectă momentele cheie din viața și cariera lui Ivan, și un punct focal pentru observarea naturii deltaice din împrejurimile Milei 23, satul natal al marelui campion olimpic, mondial și european la canoe.
Povestea lui Ivan Patzaichin se dezvăluie pe întreaga înălțime a turnului, construind un traseu ciclic, care pornește din și se întoarce în același punct cheie – Delta Dunării.
Cele șase nivele distincte ale turnului invită vizitatorii să descopere, prin intermediul expunerii, fragmente din cronologia lui Ivan Patzaichin, oglindind etapele reprezentative din parcursul său – de la copilărie, trecând prin cariera de sportiv, de antrenor și mai apoi de antreprenor social.
Atât adulții, cât și copiii, sunt poftiți să exploreze și să se lase inspirați de povestea vieții lui Ivan, printr-o instalație multimedia, care și-a propus să oglindească impactul și contribuțiile sale în domeniul sportului și în dezvoltarea locală, regională și națională prin inițiative de valorificare a patrimoniului local, natural și cultural, al comunităților.
Turnul – observator, înalt de 18 metri, este construit exclusiv din lemn și stă așezat pe Tezaur, acesta fiind realizat din beton armat, fiind tencuit cu lut. În Tezaur se află cele mai valoroase dintre medaliile și distincțiile lui Ivan Patzaichin, iar pe fiecare nivel sunt ilustrate momente cheie din viața și cariera lui Ivan. Etajul 1: copilăria în satul Mila 23 și viața din Deltă la acea vreme, alături de lista campionilor la kaiac – canoe proveniți din cele trei sate ale Comunei Crișan (Mila 23, Crișan, Caraorman) Etajul 2: cariera de sportiv Etajul 3: cariera de antrenor Etajul 4: perioada de antreprenor social și preocupările sale de valorificare a patrimoniului natural și cultural al Deltei și al României. Terasa de la ultimul nivel oferă o panoramă unică a naturii din împrejurimile Milei 23. Pavilionul alăturat permite organizarea de activități adicente, de natură culturală, artistică, educativă și de construcție comunitară. Zona de gastronomie prezintă principiile de funcționare ale unui Punct Gastronomic Local, concept promovat de Ivan Patzaichin și legiferat în urma contribuției sale directe. |
Concept: arh. Teodor Victor Frolu | Manager operațional: Adriana Ioan | Manager financiar: Dan Cârjan
Proiect de arhitectură: skaarhitects | Proiect de structură: Inginerie Creativă
Antreprenor general: Terra Construct | Structură lemn: GLULAM | Sistem cânepă: HEMP NZEB
Restaurare: Complexul Național Muzeal ASTRA | Grafică: studio shentzu | Producție panotare: Kaustik
Inițiator:
Partener principal:
Sub patronajul: