Muzeul este deschis de miercuri până duminică, între 12:30 și 19:00.

Patrimoniul local – izvor de sustenabilitate

Femeile din Deltă sunt gospodine iscusite și păstrătoare ale rețetelor și tehnicilor gastronomice locale, pricepute la pescuit și la întreținerea gospodăriei, dar și talentate cântărețe de muzică tradițională. Ele păstrează și transmit mai departe obiceiurile și tradițiile strămoșești, creând o armonie unică între om și natură, în care toate aceste elemente se împletesc firesc.

Păstrătoarele de patrimoniu local din Mila 23 s-au întâlnit vara asta, la Bibaniada de fete 2024, cu echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și expertul Monica Boța-Moisin pentru a pune bazele unei sesiuni speciale de lucru.

Au planificat o serie de întâlniri pentru toamnă, când agitația verii se liniștește, iar „milanezele” – așa cum își mai spun femeile din Mila 23 – își găsesc în sfârșit timp și pentru ele. Acum, pot să-și tragă sufletul, să stea la povești și să reflecteze la cum pot duce mai departe tradițiile și obiceiurile dragi comunității lor.

Demersul

Împreună cu femeile din Mila 23, cu Monica Boța-Moisin și cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, încercăm să definim și să implementăm un model inovativ de dezvoltare durabilă în Mila 23, valorificând patrimoniul cultural și natural ca piloni ai creșterii sustenabile.

Femeile din Mila 23 au în contextul proiectului rolul de „țesătoare de schimbare și oportunități”, activatori locali care să întărească legăturile socio-culturale și să inițieze proiecte în beneficiul comunității.

În atelierele organizate la Mila 23, am descoperit o bogată diversitate de practici și tradiții care sunt esențiale pentru comunitatea locală. Printre acestea se numără leacurile băbești, meșteșugurile, ritualurile religioase și tradițiile legate de viața cotidiană. Femeile din comunitate au transmis din generație în generație cunoștințele despre plantele medicinale, tehnici de vindecare și obiceiuri legate de naștere și înmormântare. Am aflat și despre importanța ritualurilor, precum cel al deochiului sau al botezului, care sunt păstrate cu grijă și transmise prin viu grai.

Patrimoniul este o resursă vie și valoroasă care poate contribui la prosperitatea comunității.

Prin implicarea localnicilor în activități de cercetare, educare și protecție a expresiilor culturale tradiționale, conturăm un sistem de „custodie în comunitate” care poate contribui la consolidarea identității locale în relație cu patrimoniul și să sprijine dezvoltarea pe termen lung.

Practicile, expresiile și cunoștințele culturale sunt resurse care contribuie la generarea unor oportunități de dezvoltare, consolidarea de identități și a sentimentului de mândrie locală și continuitatea specificului cultural local.

„Patrimoniul local, izvor de sustenabilitate” reprezintă un proiect-pilot, un „laborator” prin care explorăm mecanisme pentru păstrarea și punerea în valoare a tradițiilor locale, contribuind la întărirea identității și sustenabilității comunităților din Delta Dunării.

 

Proiect derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

Organizatorii
AIPM23-logo
MIP logo square
CIPRI logo
DDD-departamentul-pentru-dezvoltare-durabila-1024px-300x300

Articole recente

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară a derulat în 2024 un proiect cultural dedicat redescoperirii și revitalizării muzicii tradiționale lipovenești, parte din patrimoniul imaterial al Deltei Dunării.
Pe 21 octombrie, la Mila 23, a avut loc lansarea oficială a programului de educație digitală SuperCoders, al Fundației Orange, dedicat elevilor de gimnaziu din Delta Dunării.