Spectacolul muzical al Muzeului Ivan Patzaichin, creat împreună cu femeile din Mila 23 și muzicieni din satele vecine ale Deltei Dunării, este pus în scenă de un ansamblu artistic dedicat revitalizării și conservării patrimoniului muzical tradițional al lipovenilor.
Ansamblul artistic format din trei generații de interpreți reflectă legătura între trecut și prezent, transferând intergenerațional cultura și memoria muzicală a comunității lipovenești, într-un efort colectiv de revitalizare a tradițiilor locale ca resurse pentru dezvoltare.
Proiectul aduce expertiză artistică multi-disciplinară direct la firul ierbii, în comunitatea care a generat și continuă să completeze un patrimoniu specific de muzică, dansuri, costume, limbă, evenimente festive, cultură orală. Prin implicarea unui producător muzical cu experiență amplă în recuperarea și valorificarea de sunete specifice unor comunități etnice din Europa de Est, Hasan Nasser, proiectul aduce un „nou sound” în interpretarea muzicii lipovenești tradiționale, păstrându-i vie esența.
Credite video: Alecu Berbecu
Repertoriul ansamblului cuprinde piese arhaice valoroase, reinterpretate minimal pentru a se adresa unui public contemporan, păstrând autenticitatea specifică melodiilor tradiționale.
Credite foto: Andreea Dorobăț
Prin spectacolul creat în contextul proiectului „Tradiția e la modă – Recuperarea memoriei muzicii tradiționale lipovenești”, inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și co-finanțat de AFCN, proiectul contribuie activ la creșterea profilului identitar al comunității și la stimularea turismului cultural în zonă. Ansamblul muzical aduce o formă modernă de prezentare a patrimoniului, păstrând esența cântecelor tradiționale și oferind, în același timp, o experiență artistică accesibilă publicului larg.
Spectacolul derulat în curtea Muzeului Ivan Patzaichin, pe scena-lotcă pescărească, a reprezentat un moment cheie în promovarea turismului cultural și sustenabil în Deltă.
Proiectul contribuie la dezvoltarea și diversificarea ofertei culturale din Mila 23, oferind localnicilor o platformă pentru a-și exprima și valorifica patrimoniul.
Credite video: Alecu Berbecu
Credite video: Alecu Berbecu
La spectacol, muzicienilor din Mila 23 li s-au alăturat invitați speciali: doamna Irina Mihailov, tezaur uman viu din Slava Cercheză, și tânărul Alex Onofrei din Sarichioi, care, cu harmușca (armonica lipovenească), a adus un plus de profunzime spectacolului.
Premiera spectacolului muzeului, derulată în septembrie 2024 pe scena-lotcă din curtea muzeului, a reunit un public de peste 200 de spectatori, marcând și finalul Caravanei Apele Unite ale României de vâslit lent pe traseul ecoturistic Delta lui Ivan.
Credite foto: Andreea Dorobăț
Proiectul subliniază importanța multiculturalității în România, aducând în prim-plan tradițiile și obiceiurile comunităților lipovenești, relevante și valoroase pentru întreaga țară.
Integrarea muzicii tradiționale a minorităților etnice în oferta turistică locală ajută la dezvoltarea turismului lent și sustenabil în Delta Dunării, valorificând în mod responsabil resursele culturale.
Credite video: Dan Vezentan
Documentarea video a acestui proces, realizată de Ana Preda și alți parteneri ai asociației, va culmina într-un scurt film documentar antropologic. Prin promovarea sa națională și internațională, filmul va aduce în atenția publicului frumusețea și diversitatea culturii lipovenești din Delta Dunării, ilustrând importanța conservării și transmiterii moștenirii culturale în România modernă.
Un teaser al filmului, care prezintă o secvență din spectacolul pus în scenă de ansamblul Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară este disponibil aici. Melodia „Foșnește stuful” din videoclip face parte din repertoriul creat în proiect și este însoțită de versurile originale traduse și adaptate în limba română.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.